Avanti in het Brabants Dagblad

11 maart 2015
www.hvavanti.nl

Op woensdag 11 maart jl. stond HV Avanti in het Brabants Dagblad.

Hierbij de tekst:

Avanti speelt hoofdrol op organisatorisch vlak

Handbalvereniging Avanti bestaat vijftig jaar. Op sportief vlak spelen de Drunenaren een bijrol, op organisatorisch gebied een hoofdrol.
Door Kees Klijn

DRUNEN – Zeg RKC en DESK, dan zeg je er in één adem bij: haat en nijd. Het leidde er zelfs toe dat de derby tussen beide voetbalclubs een keer niet door kon gaan, omdat de doelpalen waren doorgezaagd.

Bij handbalverenigingen gaat het er een stuk beschaafder aan toe. Al is van enige rivaliteit wel degelijk sprake. Meisjes die handballen bij SC Elshout steken de A59 maar zelden over om bij Avanti in Drunen te gaan spelen. “Andersom gebeurt dat wel”, zegt Henk Klerks (60), die al 42 jaar lid is. “En soms vertrekt een kaderlid naar Elshout, maar blijft die hier handballen. Elshout gebruikt ook weleens onze trainers. Is geen punt. We hebben zelfs een half herenteam van Elshout en een half team van ons bij elkaar gevoegd. Dan kun je weer vooruit. Je moet dus praktisch denken.”
Avanti, dat op 12 april haar gouden jubileum viert, heeft dus een goede relatie met  SC Elshout. Met Tachos in Waalwijk ligt dat wat anders. “In het verleden raakten we goede handballers kwijt aan Tachos. Daar werd aan getrokken, zo werd meestal gezegd. Maar meestal kozen die jongens er zelf voor om in Waalwijk te gaan spelen. Dan konden ze misschien hun droom waarmaken, handballen in de eredivisie. De realiteit is toch vaak dat ze het net niet halen. Dat is maar voor een enkeling weggelegd.”

Zelf opgeleide handballers zien verdwijnen naar een eredivisionist was soms lastig te verkroppen. Veel in geïnvesteerd, de rente strijkt een ander op. “Wij hebben daar niet zoveel problemen mee gehad”, zegt Klerks. “Je moet die jongens de kans gunnen, zo werkt het nu eenmaal. Bovendien zijn door de jaren heen de sportieve ambities minder geworden. We zijn vooral een gezellige en sfeervolle vereniging, en ook dat trekt leden aan.”

De regionale handbalclubs hadden hun krachten gebundeld in een associatie met de Stichting Tophandbal Langstraat Tachos. Ook Avanti deed daaraan mee, maar is eruit gestapt. “Er was te veel eenrichtingsverkeer, vonden wij. Wij leverden spelers, Tachos zou er structureel wat voor terugdoen. Spelers van het eerste bij trainingen laten verzorgen. Dat is nooit van de grond gekomen, er kwam alleen maar een clinic uit voort.”

Avanti en  STL Tachos hebben dus niet zoveel meer met elkaar, al is Klerks nog wel lid van associatie. Toch moet de Drunenaar er niet aan denken dat het tophandbal uit de regio verdwijnt. Dat had dit jaar zomaar gekund: Stichting Tophandbal Langstraat Tachos had een fikse huurschuld bij de gemeente Waalwijk. “Tachos is een uithangbord voor deze regio. Raak je dat kwijt, dan heb je als jonge handballer niets meer om voor te dromen. Dat zou ons nieuwe leden kunnen kosten. Wat dat betreft, moeten we toch al behoorlijk opboksen tegen de dominantie van voetbalclub RKDVC.”
Avanti mag op sportief vlak een bijrol spelen, op het vlak van kennis over beleid en organisatie van het NHV is de club koploper. Klerks en Thea van Noort zaten decennia lang in onder meer het bestuur, afdelingsbestuur en Bondsraad; ook in de regio spreken ze nadrukkelijk een woordje mee. “Doordat we zoveel ervaring hebben, weten we de weg naar het Nederlands Handbal Verbond goed te vinden. Daardoor zijn we van nieuwste ontwikkelingen al snel op de hoogte. Daar kunnen we ook ons voordeel mee doen. Neem bijvoorbeeld de dispensatieregeling bij de jeugd. Veel clubs er geen benul van hoe dat in elkaar steekt, wij wel. Daar kunnen we sportief gezien voordeel uit halen.”

Aanwas handbalscheidsrechters is lastig verhaal

DRUNEN – Henk Klerks is al 42 jaar lid van Avanti. Al die tijd heeft de Drunenaar ook wedstrijden op hoog niveau  gefloten. Die brok ervaring zet hij ook in om nieuwe scheidsrechters op te leiden – als ze er al zijn.

Een handbalscheidsrechter zou eigenlijk uitgerust moeten zijn met facetogen. Doordat handbal een snelle en fysieke sport is, gebeurt er heel veel. “Daarom krijgen arbiters veel kritiek. Van trainers, van toeschouwers. In een zaal hoor je ook alles, dat kan hard aankomen. Je moet dan ook een huid van een olifant hebben.”
Zo’n huid moet je kweken. Maar tegenwoordig nemen jonge scheidsrechters daar lang niet altijd de tijd voor, is de ervaring van Klerks. “Vanwege het gezeik langs de kant stoppen ze er dikwijls al na een paar jaar mee.”

Het Nederlands Handbal Verbond onderkent dat probleem en probeert via aantrekkelijke cursussen scheidsrechters aan zich te binden. “Vroeger was zo’n cursus klassikaal, nu mogen ze al snel wedstrijdjes fluiten. En dat op een redelijk niveau. En door ze goed te begeleiden kun je voorkomen dat ze afhaken.” Zijn tip: “Zoek het publiek niet op, maar loop langs de blinde muur in de zaal. Dan hoor je minder, blijf meer op de wedstrijd geconcentreerd.”

Overigens worden jonge scheidsrechters niet meteen in het diepe gegooid. “Je moet eerst bij je eigen club fluiten voordat je door mag stromen. Via een site doe je daartoe eerst een toets basisopleiding spelregels, net als bij hockey. Daarna leid je vijf wedstrijden bij je eigen vereniging.  Vervolgens leg je een proeve van bekwaamheid af.”
Avanti heeft voldoende verenigingsscheidsrechters. “Maar je moet er wel aan trekken, hoor. Het blijft een lastig verhaal. Die jongens en meisjes kunnen ook kiezen voor vakkenvullen in een supermarkt. Om ze te behouden, krijgen ze van ons ook een kleine vergoeding. En dat werkt.”

Gelukkig Nieuwjaar!

02 januari 2018
Wij wensen alle leden en zijn/haar familie, alle sponsoren en alle andere betrokkenen van Avanti een goed, gezond en gezellig… Meer >

Prijsvraag